Cultuur

Beleef de cultuur van Brabant bij een groepsaccomodatie van Groepen Brabant.
Brabanders staan bekend om de bourgondische levenswijze, uiteraard spelen de Brabantse koffietafel, de lokale lekkernijen als de Bossche bol en het Brabants worstenbroodje daarbij een rol.

En natuurlijk Carnaval, het belangrijkste feest in Noord-Brabant. Fraai uitgevoerde wagens in een optocht en een Boerenbruiloft in traditionele kostuums (zoals de poffer) maken vaak deel uit van de carnavalsviering, die op 11 november al aanvangt met de prinsverkiezing. Een carnavalsmis, tonproaters en dergelijke, zijn eveneens onderdeel van de festiviteiten. Ieder dorp of stad heeft tijdens carnaval een carnavalsnaam, waarvan "Oeteldonk" voor 's-Hertogenbosch wel de bekendste is.

Ook het verdere verenigingsleven is in veel plaatsen en dorpen van belang, er zijn veel muziekgezelschappen, majorettekorpsen, toneelverenigingen en dergelijke. Daarnaast is in vrijwel iedere plaats een heemkundekring actief.
De schuttersgilden, getooid in fraaie kostuums, maken deel uit van een traditie die soms terugvoert tot de middeleeuwen. 

Hoewel processies niet veel meer worden gehouden zijn er tal van bedevaartsoorden die worden bezocht, zoals dat van Handel. Veel wegkapelletjes zijn of worden weer heropgericht.
Tal van optochten vinden plaats, waarvan de bloemencorso's te Zundert en Valkenswaard kunnen worden genoemd. Ook de optocht in het kader van de Brabantse Dag te Heeze vormt een jaarlijks hoogtepunt.

In vele (grote) plaatsen worden evenementen gehouden. Ook zijn er in de kleinere plaatsen en dorpen vaak jaarmarkten, braderieën, muziek- en sportevenementen of andere jaarlijks terugkerende evenementen.

De provincie Noord-Brabant kent als enige provincie in Nederland geen officieel eigen volkslied. Het lied Brabant van Guus Meeuwis wordt vaak als het inofficiële Brabants volkslied gezongen.